joi, 24 februarie 2011

“AI INCREDERE” – despre ce vorbim?

            Este vorba despre o forma dovedita de consortiu / cooperativa, prin urmare fara scop lucrativ, care permite PMI din diferite sectoare sa infrunte impreuna dialogul cu bancile pentru a favoriza accesul la credit prin intermediul garantiilor colective.  Aceasta initiativa a fost sustinuta initial in Italia, locul sau de origine, de catre institutiile locale mici cum ar fi camerele de comert interesate de sustinerea economiei locale. Azi realitatea demonstreaza un interes din partea regiunilor si chiar din partea UE; in consecinta s-a trecut la forme de sustinere financiara mai articulate.  De fapt in Romania ne asteptam in mod cert la imbratisarea acestei initiative din partea organelor europene, intrucat constituie o sursa de dezvoltare pentru economia intreprinderilor mici si mijlocii romanesti.
Consortiul are ca structura de baza organizatorica: Adunarea asociatilor, Consiliul Directiv, Presedintele si Vicepresedintii, unul sau mai multe Comitete Executive si Colegiul Revizorilor de Conturi. La baza acestei forme de consortiu / cooperativa se afla faptul ca astfel fiecare este obligat sa-si aduca contributia: bani + o garantie cu valoare limitata definita in momentul acordurilor care nu garanteaza pentru un singur asociat, ci, in baza acordului ce se stabileste intre consortiu si o banca “x” se obliga sa acopere riscurile consortiului pentru valoarea prescrisa. Prima forma de control a riscurilor asumate se realizeaza chiar la nivelul adunarii intrucat se raspunde pentru riscurile asumate la nivel de consortiu si nu la nivel personal, prin urmare exista un control incrucisat intre asociati.  
Garantia pe care fondul o acorda pentru activitatile propriilor asociati, acopera pana la un maxim de 50% din creditul obtinut, prin urmare reduce riscul asumat de banca pana la jumatate. In plus, activitatea consortiului a devenit in zilele noastre subsidiara celei a bancii, intrucat s-a imbogatit in ceea ce priveste profesionalismul si experienta, acest lucru determinand faptul ca instructiunile aprobate de consortiu sa obtina intotdeauna OK-ul din partea bancilor.   
Este important sa subliniem faptul ca aceasta va fi o initiativa adresata in primul rand realitatii antreprenoriale romanesti, foarte dinamica si intreprinzatoare pentru care aceasta noua forma de finantare mediata va reprezenta un impuls ulterior catre noi tinte.  
Este vorba de un model de colaborare universala care necesita numai o structura organizatorica pentru a fi valorificata. In plus, reprezinta pentru realitatea creditului romanesc, o metoda interesanta de pregatire in vederea infruntatii posibilelor dificultati derivand din conformarea sistemului bancar romanesc la regulile Basilea 2.  
Pentru banci nu reprezinta nimic altceva decat o oportunitate de a-si mari volumul de afaceri iar pentru asociatii consortiului o noua solutie la problemele lor de finantare.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu